Meer comfort

Meer comfort

1957

Tot die tijd was reizen per vliegtuig erg oncomfortabel. Het duurde lang om van het ene land naar het andere te reizen per vliegtuig, om twee redenen: De vliegtuigen vlogen veel langzamer dan moderne vliegtuigen, en ook veel lager, omwille van drukverschillen.

Reizen was soms fysiek moeilijk of zelfs pijnlijk. Het was bijna onmogelijk om boven het weer of boven de wind te vliegen. Maar dat veranderde in één klap toen Icelandair twee Vickers Viscount 759 turbopropvliegtuigen aankocht. Het was een opmerkelijke aankoop en een grote stap voor de luchtvaartsector in IJsland.

Deze vliegtuigen waren de eerste in IJsland die werden aangedreven door turbines, en de passagiersruimte was een drukcabine. Ze konden vliegen op een hoogte van 7,5 km. De oude Skymaster kon niet hoger vliegen dan 3 km. De Viscounts waren ook aanzienlijk sneller dan de Skymasters. Vanaf dat moment werd het mogelijk om in één dag tijd naar Europa en terug te vliegen. Het duurde vier en een half uur om naar Kopenhagen te vliegen, twee uur minder dan voorheen. Geen wonder dat de IJslanders opgetogen waren met de aankoop van deze fantastische vliegtuigen.