Paspoort en andere documentatievereisten 

In het algemeen geldt dat alle passagiers, Amerikaanse staatsburgers daar bij inbegrepen, in het bezit moeten zijn van een geldig en een nog niet verlopen paspoort om naar de Verenigde Staten te reizen.

Alle passagiers, behalve Amerikaanse staatsburgers, moeten ook in het bezit zijn van een geldig en een nog niet verlopen visa, behalve:

 1. Rechtsmatig permanente bewoners van de V.S. die in het bezit zijn van een geldig I-551 Permanent Resident Card (Green Card);
 2. Canadese burgers die de V.S. binnenkomen voor zaken/toerisme; of
 3. Passagiers die geschikt zijn de V.S. binnen te komen via het Visa Waiver Program (VWP) – zie meer informatie hier beneden.

Het is de verantwoordelijkheid van de passagier om informatie te verkrijgen over de benodigde reisdocumenten en visa´s die hij/zij nodig heeft voor het land van bestemming. Meer informatie hierover kunt u vinden op de websites van de U.S. Department of State of the Customs and Border Protection Agency.

Let op dat het vrij lang kan duren voordat een visa aanvraag verwerkt wordt (soms duurt dit zelfs een aantal weken).

Toelatingseisen voor binnenkomst in de Verenigde Staten verschillen. Het hangt ervan af of de persoon een rechtmatige permanente bewoner is in de V.S. of een toerist met een buitenlandse nationaliteit. Er zijn ook verschillende vereisten wat betreft de identificatie- en reisdocumenten tussen verschillende gebieden en landen waar de V.S. een bilateraal verdrag mee heeft. Er zijn ook verschillende vereisten voor een visa. Meer informatie vindt u op de website van uw lokale V.S. ambassade of bij de U.S. Customs and Border Protection.

Icelandair adviseert passagiers om hun paspoort altijd bij zich te hebben wanneer ze naar andere landen reizen.

Paspoorten moeten minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit de VS, met de volgende uitzonderingen: De VS heeft afspraken ondertekend met deze landen en ze opgenomen in de zogeheten "Six Month Club".  Als sprake is van een dergelijke afspraak, hoeft het paspoort uitsluitend geldig te zijn gedurende het beoogde verblijf van de bezoeker, tot en met de vertrekdatum uit de VS. De aanvullende geldigheidsperiode van zes maanden is dan niet vereist. Raadpleeg de volgende websites voor meer informatie: U.S. Department of State Foreign Affairs Manual Volume 9 - Visas enTravel.State.Gov. Nederland is lid van de Six Month Club. 

Passagiers moeten een verklaring van de douane invullen voorafgaand aan uw aankomst in de V.S. (een formulier per persoon of een per familie die samen reist). Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Customs and Border Protection (CBP).

Douane- en immigratieformulieren voor de V.S. worden uitgedeeld voor vertrek. U kunt hier meer over lezen in het Icelandair Info tijdschrift.

In overeenstemming met het U.S.-Visit program verzamelen de autoriteiten van de V.S. bij aankomst informatie over zijn bezoekers.

De wet van de V.S. vereist dat passagiers van boord gaan bij hun eerste aanvlieghaven om door de immigratie en douane heen te gaan. Als er een stop bij een vliegveld van de V.S. onderdeel is van het reisplan voordat u uw eindbestemming bereikt, dan moet de passagier van boord gaan, door immigratie gaan, de bagage ophalen, door de douane heen en vervolgens zich inchecken voor de tweede vlucht.

Het Visa Waiver Programma (VWP)

Het Visa Waiver Programma (VWP) geeft burgers van bepaalde landen de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te reizen als toerist of voor zaken voor maximaal 90 dagen zonder dat u een visa hoeft aan te vragen. Niet alle landen zijn deel van het VWP. Hieronder vindt u de beperkingen en voorwaarden die gelden voor dit programma.

Passagiers die via het VWP naar de V.S. reizen moeten een geldig ticket hebben om terug te gaan of door te kunnen reizen vanuit de V.S., binnen 90 dagen na aankomst in de V.S., voordat u de V.S. binnengaat. Ook als u een aansluitende vlucht heeft naar Canada, Mexico, Bermuda en/of de Caribbean, moet u aan deze vereiste voldoen, tenzij u een rechtmatige inwoner bent van een van deze landen.

Vanaf 1 april 2016 moeten alle passagiers die gebruik maken van het VWP een e-paspoort hebben. Een e-paspoort is een paspoort met een elektronische chip welke informatie bevat zoals een digitale foto, vingerafdrukken en de handtekening. De chip bevat dezelfde informatie als in de machine leesbare zone aan de onderkant van de persoonsgegevensbladzijde. Het e-paspoort moet machine leesbaar zijn. Kinderen dienen een eigen paspoort te hebben om gebruik te kunnen maken van het VWP voor toegang tot de VS.

Passagiers die naar de V.S. reizen via het WVP zonder een e-paspoort moeten een boete betalen van $3,300 volgens artikel nummer 273 sectie b van de Immigratie en Nationaliteit wet.

Op 21 januari 2016 hebben het US Department of Homeland Security en US Department of State wijzigingen aan het Visa Waiver Program (VWP) aangekondigd om aan recente wetten te voldoen.
Vanwege deze wijzigingen is het Visa Waiver Program (VWP) voor passagiers die naar de VS reizen niet meer geldig, indien

 • Burgers van VWP landen zich bevinden in, of hebben gereisd naar Iran, Irak, Soedan of Syrië op of na 1 maart 2011 (met enkele uitzonderingen voor diplomatieke of militaire reizen namens een VWP land).
 • Burgers van VWP landen tevens het burgerschap van Iran, Irak, Soedan of Syrië bezitten.

Electronic System Travel Authorization (ESTA)

Alle passagiers die naar de V.S. reizen via het VWP moeten voor hun vertrek een Electronic System Travel Authorization (ESTA) verkrijgen. U kunt hier uw ESTA aanvragen.

Reizigers van alle 37 Visa-Waiver Program landen moeten een aanvraag indienen via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Het is de verantwoordelijkheid van de passagier om zich zeker te stellen van een geldig ESTA voor vertrek.

Richtlijnen van de autoriteiten van de V.S. stellen dat passagiers van Visa-Waiver Programma landen die nog geen geldig ESTA autorisatie of visa hebben voor vertrek, toegang geweigerd kunnen worden. Schendingen zijn onderworpen aan boetes en andere wetten.

Reizigers moeten de aanvraag minimaal 72 uur voor het vertrek insturen. In de meeste gevallen wordt de aanvraag gelijk behandeld en ontvangt u online direct antwoord.

Alle Visa Waiver Programma reizigers die naar de V.S. gaan moeten een bedrag betalen wanneer ze hun ESTA aanvraag insturen via de ESTA website

U moet betalen met debit- of creditkaart. Als de aanvraag is goedgekeurd, is deze voor twee jaar geldig. Daarna hoeft u alleen de verplichte reis informatie in te vullen voor vertrek:

 • Plaats van vertrek
 • Vlucht nummer
 • Adres in de V.S.

Meer informatie kunt u vinden op de website van uw lokale Amerikaanse ambassade of op de US. Department of Homeland Security website. Kijkt u ook bij Welcome to Esta, de officïele website van de regering van de V.S.

Goedgekeurde landen

Visa Waiver Programma landen. Op het moment zijn er 37 landen die onderdeel zijn van het Visa Waiver Programma, zie hieronder:

Visa Waiver Program - Deelnemende landen
Andorra IJsland Noorwegen
Australië Ierland Portugal
Oostenrijk Italië San Marino
België Japan Singapore
Brunei Liechtenstein Slovenië
Denemarken Luxemburg Spanje
Finland Monaco Zweden
Frankrijk Nederland Zwitserland
Duitsland Nieuw Zeeland Groot Brittannië
Malta Tsjechië Estland
Hongarije Letland Litouwen
Slovakije Zuid Korea Griekenland
Taiwan    

Vanaf 20 Januari 2010, mogen de inwoners van de volgende landen naar de V.S. reizen via het VWP: Andorra, Oostenrijk, Australië, België, Brunei, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Italië, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot Brittannië (Paspoorten van Groot Brittannië: alleen de paspoort houders die "British Citizens" of "British Subjects - With Right of Abode" zijn, komen in aanmerking om via het VWP te reizen. Iedereen die een ander soort Brits paspoort heeft komt niet in aanmerking).

Behalve de 27 landen die hierboven genoemd worden, mogen de inwoners van de volgende negen landen ook reizen via het VWP: Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Zuid-Korea, Taiwan en Slovakije. Burgers van deze negen landen moeten in het bezit zijn van een paspoort die een chip bevat (e-paspoort) om de V.S. binnen te komen via het VWP – ongeacht de datum wanneer het paspoort is uitgegeven.

Vanaf 5 April 2010 hebben Grieken ook toegang tot het VWP, maar alleen als ze in het bezit zijn van een e-paspoort wat is uitgegeven op of na 26 Augustus 2006 door de AEA AA-NCP (Griekse Politie).

Passagiers worden verzocht om contact op te nemen met de desbetreffende autoriteiten in hun thuisland voor meer informatie over hun paspoorten.

Samenvatting van de toegangsregels van het Visa-Waiver Programma (VWP)

Om de V.S. binnen te kunnen komen via het VWP moeten reizigers:

 • Een burger zijn van een land dat goedgekeurd is
 • In het bezit zijn van een geldig digitaal leesbaar paspoort of e-paspoort, uitgegeven door een van de hierboven genoemde landen
 • Een aanvraag indienen voor een verblijf van 90 dagen of minder voor zaken of als toerist

Het verblijf van VWP reizigers kan niet langer zijn dan 90 dagen en kan ook niet samengevoegd worden met een ander bezoek aan het land.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de U.S. State Department.

Elke passagier die niet voldoet aan de bovengestelde vereisten krijgt een niet-immigratie visa om de V.S. binnen te komen of loopt het risico om (dan al niet tijdelijk) geweigerd te worden of een forse dwangsom te moeten betalen.