De unieke Vatnajökull

Zelfs als u uw hele leven al in IJsland woont, zullen de wonderen van de Vatnajökull u blijven verbazen en fascineren. De grootste gletsjer van Europa loopt langs de hoogste bergkam van IJsland naar beneden in gigantische ijswanden, vlak boven het zuidoostelijke gedeelte van de Route 1.

Deze ijsreus bedekt 8% van het oppervlak van IJsland en is op het diktste punt maar liefst 1000 meter dik. Dat staat gelijk aan ijslaag van 30 m die gelijkmatig verspreid is over IJsland, maar toch houden we het ijs liever daar waar het nu ligt. Het IJslandse klimaat is al pittig genoeg zonder dat er tientallen meters ijs bovenop ons liggen.

De bewegingen van het ijs, water en tektonische platen hebben het landschap rondom de Vatnajökull de afgelopen millennia gevormd. Tegenwoordig is dit hele gebied het grootste natuurreservaat van Europa, het Nationaal Park Vatnajökull.

Vragen

Wat is de volgende bestemming van de Vatnajökull?

Hieronder staat een rooster voor drie dagen voor de Vatnajökull. Hoewel dit het meest recente rooster is, willen wij erop wijzen dat het zonder kennisgeving gewijzigd kan worden.

Hoe spreekt u Vatnajökull uit?

Dat is een makkie, vergeleken met Eyjafjallajökull tenminste! U spreekt het uit als Vat-na-yuh-kutl.

Wat betekent de naam van de gletsjer?

De gletsjer der wateren, wat verwijst naar de vele grote rivieren die er naartoe stromen en de overstromingen die worden veroorzaakt door de vulkaanuitbarstingen onder het ijs.

Is er iets speciaals aan de cabine van de Vatnajökull?

Absoluut! De inspiratiebron voor de hele cabine was een ijsgrot. De dominante kleuren zijn turquoise en saffierblauw en de speciaal ontworpen LED-verlichting en gletsjermuziek zorgen voor de juiste sfeer. Wanneer u aan boord stapt, hebt u werkelijk het gevoel dat u in de holte van de gletsjer staat. Maar maakt u zich geen zorgen. De service is even warm en hartelijk als altijd.

Net als in alle andere vliegtuigen van Icelandair biedt de Vatnajökull WiFi van gate tot gate, dus u kunt heel gemakkelijk meteen uw vliegervaring delen met vrienden en familie.

Hekla Aurora
Wi-Fi

Waar ijs en vuur samenkomen

De Vatnajökull is ongekend mooi. De rand van deze gletsjer, helder turquoise ijsbergen, drijft op ijsmeren en diep van binnen, worden bezoekers in de permanent veranderende ijsgrotten gefascineerd door de aanblik van een saffierblauw licht.

Natuurkundig beschouwd is gletserijs eigenlijk alleen maar vlak, helder ijs. Het lijkt alleen blauw, omdat de blauwe golflengtes van het zonlicht door het ijs heen komen; de rode en gele golflengtes lukt dat niet. Maar het heeft wel een hogere dichtheid dan gewoon ijs en het smelt veel langzamer. Eigenlijk perfect dus om de borreltijd nog wat langer te laten duren.

Onder al deze koude, prachtige schoonheid verbergt de gletsjer een vurig geheim. De enorme ijslaag bevindt zich namelijk rechtstreeks boven op een van de meest actieve vulkaanvelden ter wereld. U kunt zich wel voorstellen dat dit af en toe voor een goede relatiecrisis zorgt.

IJslanders koesteren een speciaal plekje in hun hart voor de Vatnajökull. Met dit unieke vliegtuig willen we de natuurwonderen van de Vatnajökull delen met onze passagiers en hen uitnodigen om een gletsjer te betreden, zodat ze ons thuisgevoel kunnen ervaren.

Wat is de volgende bestemming van de Vatnajökull?

In de onderstaande tabel staat het huidige schema voor de Vatnajökull. Het kan ieder moment veranderen, maar het wordt zeer regelmatig bijgewerkt, zodat ook u de kans krijgt om ons prachtige vliegtuig in actie te zien.

Vertrek
Tijd / Datum
Aankomst
Tijd / Datum
Vatnajökull

Meevliegen met de Vatnajökull?

Laat ons weten wanneer, waar en waarom u een vlucht aan boord van de Vatnajökull wilt meemaken. Wanneer u op het vliegveld komt voor uw vlucht, staat de vliegende gletsjer misschien wel op u te wachten!

Is vereist
Is vereist
Is vereist
Is vereist