De unieke Vatnajökull

Zelfs de inwoners van IJsland, die hun hele leven al in de buurt van de Vatnajökull wonen, blijven zich verbazen over de wonderen van de fascinerende gletsjer. De grootste gletsjer van Europa loopt langs de hoogste bergkam van IJsland naar beneden in gigantische ijswanden, vlak boven het zuidoostelijke gedeelte van Ringweg 1.

Deze ijsreus bedekt 8% van het oppervlak van IJsland en is op het diktste punt maar liefst 1000 meter dik. Dat staat gelijk aan een ijslaag van 30 m die gelijkmatig verspreid is over IJsland, maar toch houden we het ijs liever daar waar het nu ligt. Het IJslandse klimaat is al pittig genoeg zonder dat er tientallen meters ijs bovenop het land liggen.

De bewegingen van het ijs, water en tektonische platen hebben het landschap rondom de Vatnajökull de afgelopen millennia gevormd. Tegenwoordig is dit gebied het grootste natuurreservaat van Europa: Nationaal Park Vatnajökull.

Vragen

Wat is de volgende bestemming van de Vatnajökull?

Hieronder staat het rooster voor de eerstvolgende vluchten van de Vatnajökull. Hoewel dit het meest recente rooster is, willen we erop wijzen dat het zonder kennisgeving gewijzigd kan worden.

Hoe spreek je Vatnajökull uit?

Dat is een makkie, vergeleken met Eyjafjallajökull! Je spreekt het uit als Vat-na-yuh-kutl.

Wat betekent de naam van de gletsjer?

De gletsjer der wateren. Dit verwijst naar de vele grote rivieren die er vandaan stromen en de overstromingen die worden veroorzaakt door de vulkaanuitbarstingen onder het ijs.

Is er iets speciaals aan het interieur van de Vatnajökull?

Absoluut! De inspiratiebron voor de cabine is een ijsgrot. De dominante kleuren zijn turquoise en saffierblauw en de speciaal ontworpen LED-verlichting en gletsjermuziek zorgen voor de juiste sfeer. Wanneer u aan boord stapt, hebt u werkelijk het gevoel dat u in de holte van de gletsjer staat. Maar maakt u zich geen zorgen. De service is even warm en hartelijk als altijd.

Net als in alle andere vliegtuigen van Icelandair biedt de Vatnajökull WiFi van gate tot gate, dus u kunt meteen uw vliegervaring delen met vrienden en familie.

Hekla Aurora
Wi-Fi

Waar ijs en vuur samenkomen

De Vatnajökull is ongekend mooi. De rand van deze gletsjer, heldere turquoise ijsbergen, drijft op ijsmeren en diep binnenin de gletsjer worden bezoekers in de permanent veranderende ijsgrotten gefascineerd door de aanblik van een saffierblauw licht.

Natuurkundig beschouwd is gletsjerijs eigenlijk alleen maar vlak, helder ijs. Het lijkt alleen blauw, omdat de blauwe golflengtes van het zonlicht door het ijs heen komen; de rode en gele golflengtes lukt dat niet. Het heeft echter wel een hogere dichtheid dan gewoon ijs en het smelt veel langzamer. Perfect voor een langere borreltijd dus.

Onder al deze koude, prachtige schoonheid verbergt de gletsjer een vurig geheim. De enorme ijslaag bevindt zich namelijk rechtstreeks boven op een van de meest actieve vulkaanvelden ter wereld. U kunt zich wel voorstellen dat dit af en toe voor een goede relatiecrisis zorgt.

IJslanders koesteren een speciaal plekje in hun hart voor de Vatnajökull. Met dit unieke vliegtuig willen we de natuurwonderen van de Vatnajökull delen met onze passagiers en hen uitnodigen om een gletsjer te betreden, zodat ze een beetje van ons thuisgevoel kunnen ervaren.

Wat is de volgende bestemming van de Vatnajökull?

In de onderstaande tabel staat het huidige schema voor de Vatnajökull. Het kan ieder moment veranderen, maar het wordt zeer regelmatig bijgewerkt, zodat ook u de kans krijgt om ons prachtige vliegtuig in actie te zien.

Vertrek
Tijd / Datum
Aankomst
Tijd / Datum
Vatnajökull

Meevliegen met de Vatnajökull?

Laat ons weten wanneer, waar en waarom u een vlucht aan boord van de Vatnajökull wilt meemaken. Wanneer u op het vliegveld komt voor uw vlucht, staat de vliegende gletsjer misschien wel op u te wachten!

Is vereist
Is vereist
Is vereist
Is vereist